yes
no
no
no

Otravurile din produsele cosmetice

Niciun comentariu
                                   


    ‘Pana la 30  de ani, o femeie are tenul pe  care i l-a daruit  Dumnezeu, iar dupa 30 de ani, tenul pe care il merita’
Coco Chanel 


Depinde doar de noi felul in care aratam. Industria cosmetica a luat un avant urias, reclamele la produsele cosmetice sunt peste tot si tentatia de a achizitiona produse de infrumusetare este foarte mare. Mult mai scumpe decat valoreaza cu adevarat, incontrolabile din punct de vedere calitativ (avand in vedere modalitatile de transportare, depozitate etc), continand adesea substante cu risc mare pentru sanatate, multe dintre cosmetice supravietuiesc  datorita unei promovari  intense, agresive si inoculate in subconstientul fiecaruia dintre noi. Astfel vezi adolescente care nu mai ies din casa fara un machiaj strident, femei cu pielea distrusa in urma  folosirii de cosmetice dubioase sau chiar produse de firme cunoscute, in urma carora s-au ’capatat’ cu afectiuni dermatologice grave, etc.
Daca vrem sa fim frumosi trebuie sa fim si sanatosi! Asta presupune un minim efort de a citi etichetele produselor cosmetice pe care le folosim, sa ne informam asupra lor sau sa intrebam un specialist. Nu tot ce e ambalat frumos si e scump este neaparat bun pentru pielea ta.
O cantitate impresionanta de toxine se acumuleaza in organismul nostru datorita folosirii produselor cosmetic e. Asa ca daca te hotarasti ca iti iubesti pielea si intreg corpul, trebuie sa fii mai atent ce cumperi si aplici pe piele.
De preferat sunt produsele cu termen mai scurt de valabilitate, fara ados de parfum si conservanti.

           Cateva dintre substantele cu potential toxic din cosmeticele folosite uzual sunt:
1.              Ftalatii – se gasesc din abundenta in plastic, dar si in multe  dintre cosmetice, cum ar fi parfumurile  si in polish-urile pentru unghii. Ca si multi alti component ai plasticului, ftalatii sunt asa zisi ‘endocrine disruptors’, afecteaza dezvoltarea normala a  fatului si au efecte anti – androgenice.
Un studiu nou arata ca marea majoritate a femeilor in a caror sange s-au regasit ftalati, au sanse foarte mari sa dezvolte diabet. Deasemenea exista o mare legatura intre dezvoltarea obezitatii la copii si prezenta ftalatior in organismul lor. Deasemenea ftalatii au mai fost conectati cu urmatoarele afectiuni: cancer de san, dereglari ale tiroidei, incetinirea dezvoltarii mentale la copii, ADHD.
  Unde ii gasim: deodorant, spray pentru par, parfumuri, polish-ul pentru unghii.
  Alte denumiri folosite: phthalate (engl), DBP, DEP, BzBP.
2.                   Triclosan - folosit in special in sapunuri si substante de dezinfectat, triclosanul care este de fapt  un antibiotic, omoara bacteriile insa pretul pentru asta e cam mare. El reactioneaza cu clorul din apa si formeaza dioxine toxice. Si cel mai important, fiind un antibiotic, utilizarea lui frecventa duce la dezvoltarea rezistentei.
 Unde il gasim: dezinfectante pentru maini, deodorant, unele paste de dinti.
  Alte denumiri: Irgasan, DP-, Lexol  300, Ster-zac, Cloxifenolum.

3.                  Parfumurile - sunt acele  substante  adaugate unor produse cosmetic pentru a mirosi frumos.
Problema reala cu aceste substante este ca producatorii de obicei nu  detaliaza ingredientele parfumului, fiind considerat secret de fabricatie. Marea majoritate a parfumurilor contin ftalati, de care am vorbit mai sus. Multe din ingredientele parfumurilor  folosite in industria cosmetica sunt alergene, constituind unele din principalele cauze de declansare a alergiilor la cei care le folosesc.
Unde  le gasim: evident parfumuri, lotiuni si crème cosmetic, sapunuri, deodorant.
Alte denumiri: fragrance, aroma.
4.       Filtre UV - multe dintre substantele folosite in cremele de protectie  solara produc disfunctii hormonale. Cele mai intalnite sunt benzofenona, oxybenzona, octylmetoxicinamat.
Partea cea mai ’buna‘, este ca ultimele studii arata ca nici macar nu protejeaza pielea in ceea ce priveste dezoltarea unui melanom, ci din contra sunt asocieri intre utilizarea acestor produse de tip ‘sunscreen’ si incidenta melanomului.
 Unde le gasim: in aproape orice crema de protectie solara.
 Alte denumiri: PABA, OD-PABA, 3-BC, 4-MBC, OMC, OD-PABA
*Fac precizarea ca nu sunt de acord sa nu ne protejam deloc impotriva razelor UV. Soarele are un efect devastator asupra pielii, insa spre exemplu  folosirea unei creme cu oxid de zinc in compozitie este excelenta. Roaga dermatologul sau farmacistul sa iti indice o crema potrivita pentru pielea ta!
5.                   Parabenii - sunt folositi drept conservanti in marea majoritate a formularilor cosmetice. Cumulati in organism, au activitate estrogen-like si au fost regasiti in marea majoritate a tumorilor la san.
Unde ii gasim: sampon, balsam, creme cosmetice, pasta de dinti, gel de ras etc.
Desigur ca exista o mai mare categorie de substante toxice  in produsele cosmetice, dar cele mai notabile din punct de vedere al impactului lor asupra sanatatii sunt cele enumerate mai sus.
Pentru fiecare crema de care sunteti indragostita, pentru ca va place cum miroase, cum se intinde, cat de usor intra in piele exista o varianta naturala, non-toxica si care in timp nu numai ca nu va avea un efect dezastruos pentru corpul tau ci dimpotriva te va face sa arati mai bine, mai tanara, mai radioasa!

      Este foarte important sa citesti eticheta produsului pe care il folosesti!


author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Farmacist, Specialist in Holistic Beauty Therapy si Antiaging Therapy, Specialist in Nutritia Antiaging si Naturopatie, Manager Farmaciile Grenis. [Oana Dumitrescu] (https://lh5.googleusercontent.com/-egE2kpYpUOI/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAg/CUDh5bEAZDA/photo.jpg)