yes
no
no
no

macese

Niciun comentariu
                     

                                                              MĂCEȘE, MĂCEȘE ...      Mergând zilele astea spre Mănăstirea Vlădiceni , admiram tufele de măceșe care cresc de-a lungul drumului și a căii ferate. Dumnezeu chiar ne-a lăsat totul la îndemână. Numai să vrem să luăm.
      Căutând studii despre fructele de măceșe în revistele de specialitate, am găsit un studiu extraordinar publicat de o echipă de români despre fructele de măceșe, care cresc spontan pe teritoriul țarii noastre.
      Fructele de măceșe au constituit o importantă sursă de hrană și medicament pentru multe popoare de-a lungul istoriei. Poți face din ele suc, ceai, gem, jeleu ...
       Fructele conțin o adevărată explozie de compuși, cum ar fi flavonoide, pectine, taninuri, carotenoizi, multe dintre vitaminele complexului B, vitamina K (destul de rar întâlnită de altfel și extrem de importantă pentru sănătate), vitamina PP, micro și macro nutrienți și desigur VITAMINA C. Măceșele conțin vitamina C în cantitate mai mare decât aproape toate citricele. De fapt cantitatea de vitamina C din măceșe, depășește cantitatea de vitamina C deținută în aproape orice fruct sau legumă.
      Cu atâția antioxidanți în compoziție, beneficiile consumului de cătină sunt extraordinare pe termen lung. Revitalizant, Antiaging de excepție, folosit pentru creșterea imunității, vitaminizant în perioadele de convalescență. Datorită concentrației în vitamina C, este un excelent precursor al colagenului (pe care organismul uman nu îl mai sintetizează după vârsta de 30 de ani, astfel încât ori găsim o formă de colagen pe care să o consumăm, ori luăm precursori care ajută la sinteza lui în organism).
      Pe lângă efectul puternic antioxidant pe care îl au, măceșele au și un puternic efect antimutagenic și anticarcinogenic. Compoziția lor bogată în polifenoli, le asigură un rol de frunte în prevenția oricărei boli pe care organismul uman o poate dezvolta.
       Un alt lucru absolut remarcabil este acela că, măceșele INHIBA DEZVOLTAREA STAFILOCOCULUI AURIU REZISTENT LA METICILINĂ. După cum se știe stafilococul auriu a devenit rezistent la cele mai multe antibiotice!
       Semințele din fructele de măceșe sunt bogate în uleiuri și substanțe minerale. Acizii grași conținuți în semințe sunt: acid linoleic, acid linolenic, acid oleic, staeric, palmitic și arahidonic.
       Măceșele sunt: astrigente, colagoge, coleretice, antidiareeice, vitaminizante, diuretice.

      Medicina tradițională folosea fructele de măceșe sub formă de ceai contra tusei, răgușelilor și astmului. De asemenea se bea în criza de ficat. Decoctul se lua contra durerilor de stomac și sub forma de comprese pentru durerile de urechi. Măceșele fierte cu sânziene se luau contra diareei. Ceaiul din frunze și fructe se consuma împotriva durerilor de rinichi. Lemnul tăiat mărunt și fiert se folosea la băi în cazul bătăturilor, iar încălzit și puțin ars în foc se aplică pe bătături și pe negii de pe talpă.

      Nu-i așa ca e o plantă minunată, pe care o avem la îndemână noastră? Și mai mult, NU COSTĂ NIMIC! Dacă faci o plimbare în weekend în natură, poți strânge măceșe pentru toată iarna. Și alături de afine și cătina, puse în cutii în congelator, ai farmacia la tine acasă!

                                   Mai bine să previi decât sa tratezi!     
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Farmacist, Specialist in Holistic Beauty Therapy si Antiaging Therapy, Specialist in Nutritia Antiaging si Naturopatie, Manager Farmaciile Grenis. [Oana Dumitrescu] (https://lh5.googleusercontent.com/-egE2kpYpUOI/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAg/CUDh5bEAZDA/photo.jpg)