yes
no
no
no

RADACINILE NUTRITIEI

Niciun comentariu     Pamântul, aerul si apa. Elementele de baza ale existenței noastre aici. Nu putem trăi in lipsa nici unuia dintre cele trei elemente. Dar parcă pamantul ne leaga cel mai mult. Legatura oamenilor cu pămantul este una speciala si puternica. De locul unde te-ai nascut ți se face dor, energia pământului pe care te-ai nascut o duci mereu cu tine si e benefică pentru tine. Nu degeaba se spune, ca daca te muți din locul in care te-ai nascut in alta parte, e bine sa  iei cu tine si puțin pamant de acasa de la tine. Te incarcă pozitiv pentru ca poartă si vibrația ta. Sau mai bine zis tu porți vibrația lui.


Poate va intrebați care e legatura cu nutriția. Una semnificativ de mare!

Bolile cornice ale secolului nostru-diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare-iși au radacinile in nutriție, dar sa nu uitam ca nutriția iși are radacinile in Pamant. Peste tot in jurul nostru auzim de o alimentație sănătoasă, atât de des in ultima vreme încat multi chiar s-au hotărat sa iși schimbe radical stilul de viață. Excelent aș spune, daca aceasta schimbare ar avea și rezultate concrete. De ce nu are?
Prima cauza este ca nu consumam alimentele in ordinea corecta, nu le asociem cum trebuie, astfel incat multi nutrienti nu se absorb. Spre exemplu, daca vom manca fructele la desert, dupa o masa copioasa,nu vom’ beneficia’ decat, eventual, de o balonare excesiva. Dar despre asta vom vorbi detaliat intr-un articol viitor.

Cea de a doua cauza, despre care vorbim pe larg aici, este calitatea alimentelor. Aud de foarte multe ori :’ eu mananc fructe si legume,  le mananc si cum trebuie,cu toate astea nu ma simt excelent’. Asta nu ar trebuie sa fie posibil, pentru că o alimentație care contine fructe ,legume si pește din belsug, trebuie sa iti aduca toti nutrientii de care organismul tau are nevoie. Atunci trebuie sa fie altceva,si anume calitatea solului in care sunt crescute alimentele. Tot ce mancam noi si animalele sunt conectate cu solul. Din el ne hrănim. Solul adăpostește o comunitate de organisme vii. Tot acest ecosistem raspunde dramatic la modul la care este tratat.

Pe vremuri se credea ca solul este ca un burete imens care contine apa si nutrienții din care se hrănesc plantele. Dar astăzi, se știe ca solul este un organism viu, care in funcție de mineralele si nutrienții pe care îi conține este un pamant fertil sau nu. Iar acesti nutrienți sunt produși de organisme vii. Dar agricultura modernă  iși ia tributul!
Pe vremea bunicilor nostri se folosea ingrășămantul natural pentru a fertiliza solul, totul era un ciclu natural. Acum in agricultura se folosesc ingrășăminte sintetice și pesticide chimice pentru dăunatori. Tot ce omoara dăunatorii, omoara si tot ce e viu in sol. Un sol mort este și deficitar in nutrienți. Condițiile de viată ale solului sunt baza agriculturii organice. Fermierii care practica metode naturale si organice de creștere ale plantelor subliniaza importanța alimentarii solului in sine. E cam așa: Sol + materie organica vie  = sanatos = nutrienți buni pentru plantele care asigura alimentatia animalelor si oamenilor.
Institutul de Securitate in Nutriție din Statele Unite ale Americii, a publicat un studiu in care se spune ca in ultima 100 de ani, solurile agricole au pierdut cam 80% din mineralele  lor. Biodisponibilitatea mineralelor pentru creșterea plantelor, a fost semnificativ scăzuta de extragerea accelerată a mineralelor din sol, fara adaosuri corespunzatoare. O practica comuna in agricultura conventionala este, spre exemplu adaosul de azot sintetic, pentru creșterea productivitatii, dar acest lucru nu duce la reconstituirea solului. Mineralele sunt un aspect esential al solului si sunt critice pentru viata microbiana din sol. Solurile fara minerale nu pot hrani plantele corespunzator, rezultand plante sărace in minerale, fără o valoare nutriționala buna pentru sanatatea oamenilor si animalelor care le consuma.

Organismul nostru nu poate produce minerale, de care avem nevoie pentru toate procesele biochimice si metabolice care transforma hrana in energie si pentru alte functii vitale. Trebuie sa i le dam din alimente sau din suplimente alimentare.
Tot mai multe dovezi leaga agricultura ecologica, cu un conținut ridicat de nutrienți valoroși din plante, vitamine, minerale si antioxidanți. Un studiu desfasurat pe o perioada de 10 ani, au aratat ca roșiile organice au cu 79% quarcetin si cu 97% camferol mai mult, decât roșiile din culturile convenționale. De asemenea s-au inregistrat scăderi ingrijorătoare de substanțe nutritive in ultimii 50 de ani. Șase din 13 nutrienți au avut scăderi semnificative. Mineralele au scazut in medie cu 15% (fosfor, fier, calciu). Acidul ascorbic 15%, riboflavina 38%, proteinele 6%. Aceste scăderi se datoreaza in primul rând renunțarii la ingrașamintele naturale pentru fertilizarea solului,distrugandu-se in acest fel ciclul natural de formare ale bacteriilor sănătoase din sol, care produc nutrienți de calitate.

Produsele alimentare ecologice conțin deasemenea mai putin substante toxice, cum ar fi pesticide si antibiotice.
Așadar este posibil sa consumi fructe și legume și sa nu  beneficiezi de toți nutrienții pe care s-ar presupune ca i-ar avea, in condiții ecologice de creștere.
Cred ca o soluție ar fi sa cumparam fructe și legume de la producatorii locali, de la țarani sau produse catalogate a fi ORGANICE!
author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Farmacist, Specialist in Holistic Beauty Therapy si Antiaging Therapy, Specialist in Nutritia Antiaging si Naturopatie, Manager Farmaciile Grenis. [Oana Dumitrescu] (https://lh5.googleusercontent.com/-egE2kpYpUOI/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAg/CUDh5bEAZDA/photo.jpg)