yes
no
no
no

RESTRICTIA CALORICA

Niciun comentariu
               


                    RESTRICTIA CALORICA UN PAS INAINTE IN TERAPIA ANTIAGING  
Restrictia calorica s-a dovedit a fi, pe parcursul timpului, unul dintre putinii factori care pot interveni vizibil in procesul de imbatranire, in sensul incetinirii lui. Nimeni nu a descoperit inca fantana tineretii, insa s-au confirmat de-a lungul vremii cateva din teoriile vehiculate privind factori care incetinesc imbatranirea. O teorie care si-a dovedit eficacitatea in ani este RESTRICTIA CALORICA(RC).
Ma duce  gandul  la postul din religia crestina si nu numai. Pentru budisti, postul este un mod de viata, pentru mahomedani exista Ramadanul, in mai toate religiile postul ocupa un rol important. Pe langa rolul de curatare spirituala, postul insemnand desigur mai mult decat lipsa carnii si a lactatelor din alimentatie, cu siguranta el are si rol de curatate a trupului.
In antichitate, grecii considerau postul o metoda de curatare spirituala dar si legata de igiena. Inaintea unor concursuri sportive, a luptelor in arene, atletilor li se prescriau posturi  de cateva zile.
In istorie apar nenumarate exemple cu privire la integrarea postului ca mod de viata in diverse culturi si religii. Hipocrate obisnuia sa spuna ca secretul longevitatii sale este postul si faptul ca nu s-a ridicat niciodata de la masa satul! Avem nenumarate exemple in istorie de minuni care s-au intamplat dupa perioadele de  post si rugaciune.

Si pentru ca imi place mult Sfantul Ardealului, de fapt Sfantul nostru, al romanilor, continui cu un citat dintr-una din multele scrieri ale sale: " Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine. Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile punând postul începătură a vestirii împărăţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-I trebuia, fiind nepătimaş. Cu trupul însă nu putem trata decât prin post. El nu ştie şi nu recunoaşte convingeri. De aceea el trebuie uscat, încet şi cu socoteală, fiindcă în mocirla uscată porcii patimilor nu mai vin să se scalde. Ochii văd lucrurile, mintea vede gândurile. Postul curăţeşte ochiul, rugăciunea curăţeşte mintea". 
  
Revenind la beneficiile restrictiei calorice in procesul de imbatranire, intr-o studiu pe soareci s-a demonstrat ca, cicluri succesive de cate patru zile de restrictie calorica asemanatoare postului, taie vizibil din ‘centura’ de grasime abdominala si creste numarul de celule stem din diferite organe, inclusiv din creier, unde creste regenerarea neuronala si procesele de invatare si memorare.
       Restrictia calorica aplicata in cicluri de patru zile, bilunar, incepand cu  varsta de mijloc, a redus incidenta de aparitie a cancerului, bolilor inflamatorii, a  crescut sistemul imunitar, a redus demineralizarea osoasa si a imbunatatit abilitatile cognitive.
Conform Dr. Long, acelasi studiu aplicat pe subiecti umani, o data pe luna, timp de cinci zile consecutiv, scade riscul de diabet, cancer, boli cardiovasculare si imbatranire, fara reactii adverse care merita mentionate.
‘Postul este greu de tinut pentru marea majoritate a oamenilor si poate fi chiar periculos uneori pentru sanatate, dar o dieta care mimeaza postul, avand o compozitie specifica de proteine, carbohidrati, grasimi si micronutrienti este mult mai sigura si mai usor de urmat’ – spune  Edna Longo Jones, profesor de biogerontologie, la Davis School of Gerontology.
IN studiu, se scade aportul caloric cu 34-54% din ratia zilnica normala. Acest lucru duce la scaderea concentratiei hormonului  IGF-I, un hormon necesar pentru crestere, dar a carui prezenta mai tarziu duce la imbatranirea organismului si de asemenea este legat de aparitia diverselor forme de cancer. In aceste conditii scade riscul de aparitie a factorilor care declanseaza diabetul, cancerul si bolile cardiovasculare, a proteinei C reactive, glucozei si grasimilor .
Longo a demonstrate ca postul duce la ‘infometarea’ pana la moarte a celulelor canceroase, salvand astfel restul celulelor sanatoase ale organismului de toxicitatea chimioterapiei.
Totul consta in reprogramarea organismului, comutandu-l, pe un program de incetinire a imbatranirii, in acelasi timp producand o revitalizare printr-o regenerare a celulelor  stem bazale.
Timp de 25 de zile, cei 19 participanti la studiu nu si-au schimbat cu nimic dieta lor obisnuita si cu toate acestea tot s-au inregistrat imbunatatiri semnificative ale starii lor de sanatate, numai cu cinci zile de restrictie calorica lunara.
Pentru o persoana normala, aceasta dieta restrictiva care mimeaza postul, poate fi tinuta intre 3-6 luni pe ani, fara nici un risc major (cate 5 zile in fiecare luna). Pentru persoane supraponderale si cu alte afectiuni fizice sau riscuri, aceasta dieta poate fi aplicata sub supravegherea unui specialist, de preferat bilunar, pentru rezultate bune.
Se crede ca restrictia calorica reprezinta viitorul Terapiei Antiaging, cu rezultate favorabile asupra starii de sanatate, fiind  si una dintre cele mai sigure metode aplicate pana acum.
Cu toate efectele benefice dovedite asupra sanatatii, nu se recomanda ‘postul negru’-in care este permis doar consumul de apa, din cauza riscurilor crescute, mai ales fara supraveghere medicala.
In concluzie, prima regula ar fi sa nu ne ridicam niciodata satui de la masa, pentru a nu consuma in exces energie pentru digestie. Astfel ne ramane energie si pentru frumusete!
Iar a doua regula ar fi legata de post, regula care nu e greu de aplicat odata intrat intr-un ritm sanatos de viata. Nici nu veti simti ca tineti post, vi se va parea normal sa mancati asa!

                                     MAI PUTINA MANCARE, MAI MULTA TINERETE!
 IN NUTRITIE, MAI PUȚIN INSEAMNA MAI MULT!

author profile image
Abdelghafour

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

Farmacist, Specialist in Holistic Beauty Therapy si Antiaging Therapy, Specialist in Nutritia Antiaging si Naturopatie, Manager Farmaciile Grenis. [Oana Dumitrescu] (https://lh5.googleusercontent.com/-egE2kpYpUOI/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAg/CUDh5bEAZDA/photo.jpg)